Deze ziekmelding vraagt om een verzuimbezoek!
Herkent u het geïrriteerde gevoel dat soms ontstaat wanneer een medewerker zich ’s ochtends vroeg ziek meldt? De melding komt onverwachts, net op een moment dat de leidinggevende de medewerker niet goed te woord kan staan en de gedachten van de leidinggevende vooral uitgaan naar vervanging omdat het verzuim het werkproces verstoort. Dit op zich is al geen goede voedingsbodem voor een gesprek over verzuim en daar komt nog bij dat veel leidinggevenden het sowieso lastig vinden om verzuim bespreekbaar te maken. Hoe komt dit?
“…….Ik ben ziek, ik kom niet”.
Wanneer de medewerker belt met de boodschap: “…………ik ben ziek (ik kom niet) ”, stelt hij de werkgever bijna voor een voldongen feit. Bovendien is dit het moment waarop de medewerker meestal juist zijn ziekte en klachten benoemt om toe te lichten waarom hij niet komt werken. Onderwerpen die je als leidinggevende niet ter discussie stelt. Het is daardoor voor de leidinggevende ook een lastig moment om het verzuim bespreekbaar te maken.
De toegevoegde waarde van het verzuimbezoek
Wat is in bovengenoemde situatie de toegevoegde waarde van het verzuimbezoek? De verzuimrapporteur, die op de dag van de “ziekmelding” een verzuimbezoek aan huis verricht, zal met de werknemer bespreken welke beperkingen er zijn (als gevolg van de ziekte/klachten). Wanneer de beperkingen duidelijk zijn en de werknemer aangeeft welke (eigen) werkzaamheden hij daardoor niet kan verrichten, kan automatisch het gesprek gevoerd worden over de mogelijkheden die de werknemer zelf ziet om te werken (wanneer de werkgever rekening houdt met de genoemde beperkingen).
Mocht de werknemer die mogelijkheden niet zien, dan betekent het niet automatisch dat die mogelijkheden er in de organisatie niet zijn. De werkgever kan dan zelf, met behulp van de informatie in de rapportage, met de werknemer hierover in gesprek gaan. De verzuimrapporteur probeert dus in elk geval een werkhervattingsafspraak te maken voor het moment waarop de werknemer verwacht het eigen werk weer volledig te hervatten. Daarnaast levert het verzuimbezoek de werkgever en de werknemer bruikbare informatie op voor een gesprek.